Rozrywka

Jak pić kawę, aby w pełni poczuć jej smak?

Jakie znaczenie ma sposób, w jaki przyrządzasz kawę? Co warto wiedzieć o tym rytuale, który jest obecny w życiu niemalże każdego z nas? Jeśli i Ty chcesz w pełni poczuć smak tego naparu, koniecznie przeczytaj artykuł i skorzystaj z naszych rad!

Jak nie pić kawy, czyli czego unikać?

Istnieje wiele takich zachowań, których należy unikać, chcąc w pełni poczuć smak kawy. Przede wszystkim zrezygnuj z niskiej jakości kawy – to podstawowa zasada, obok której nie możesz przejść obojętnie. Poczujesz jej prawdziwy smak, jeśli będziesz wybierać jakościowe kawy i to najlepiej w ziarnach. Kawa bezpośrednio po zmieleniu smakuje najlepiej, a to wszystko za sprawą świeżości. Ponadto, warto również zwracać uwagę na świeżość wypalenia. Coraz to więcej producentów umieszcza na opakowaniach właśnie informację z datą wypalenia, jednak niestety nie zawsze da się to sprawdzić.

I choć w supermarketach możesz znaleźć szereg przeróżnych kaw, to jeśli chcesz spróbować naprawdę dobrej i oferującej pełnię możliwości kawy – powinieneś wybrać się do sklepu, specjalizującego się właśnie w sprzedaży kawy.

To, co psuje smak kawy to również mocno zmineralizowana woda. Duże nasycenie cząsteczkami magnezu czy wapnia powoduje blokadę aromatu. Połączenie kawy ze zbyt twardą wodą nie pozwoli rozwinąć pełni jej smaku i aromatu. Jeśli posiadasz ekspres do kawy, być może urządzenie zostało wyposażone w filtr. Zwróć na to uwagę!

Prawidłowe parzenie kawy

Wiesz już nieco o tym, jaką kawę należy wybierać. Przejdźmy zatem do jej parzenia, bowiem proces ten również ma ogromne znaczenie w kwestii smaku naparu. Jeśli masz taką możliwość, zmiel kawę bezpośrednio przed jej zaparzeniem. Kawa powinno być grubo zmielona, a swoją konsystencją powinna przypominać np. sól morską. Na 200 ml wody powinny przypadać dwie łyżki stołowe kawy. Optymalna temperatura parzenia kawy to od 88 do 94 stopni Celsjusza. Następnie postępuj zgodnie z tym, jak użytkować wybrane urządzenie. Być może stosujesz ekspres do kawy lub jedynie zaparzacz? Sposób parzenia może się różnić!

To, o czym musisz pamiętać – to o rezygnacji z wrzątku. Kawy nigdy nie należy zalewać wrzącą wodę, bowiem niszczy ona naturalny aromat i w efekcie nie pozwala cieszyć się pełnym smakiem naparu. Nie zapomnij również o zastosowaniu filtrowanej wody.

Jeśli z kolei chodzi o czas parzenia kawy, za optymalny czas uznaje się około 4 minut. Wówczas kawa powinna zdążyć oddać najlepszy smak, a fusy i pył powinny opaść na dno. Jeżeli lubisz eksperymentować, czas ten możesz wydłużyć aż do 6-8 minut, jednak rób to stopniowo!

Aby jednak w pełni poczuć smak kawy, warto trochę poeksperymentować. Tak naprawdę wiele kwestii uzależnionych jest od sposobu parzenia. Przykładowo, we french pressie zaleca się parzyć kawę nieco dłużej, niż np. przy klasycznej metodzie. Testuj kawy i metody ich przygotowywania, a z pewnością poczujesz pełny smak naparu i docenisz jego wyjątkowość!