Dom

Olej rzepakowy – jeden z najzdrowszych tłuszczy roślinnych na świecie

Rzepak jest rośliną, która kwitnie na żółto, jednak to z jego czarnych nasion produkowany jest olej rzepakowy. Choć posiada wiele cennych witamin i minerałów, jest często niedoceniany w kuchni, mimo iż jest idealnym zamiennikiem niezdrowych tłuszczy zwierzęcych. Polska i inne kraje europejskie produkują olej rzepakowy podwójnie ulepszony, który pozbawiony jest szkodliwych substancji, takich jak kwas erukowy i glukozynolanam, które były składnikiem rzepaku uprawianego kilkanaście lat temu. Dzięki temu otrzymywany jest olej, który ma silne działanie prozdrowotne, przez co powinien na stale zagościć w kuchni Polaków i Europejczyków.

Jakie właściwości posiada olej rzepakowy?

Olej rzepakowy zasługuje na wyróżnienie ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), które stanowią 30% składu oleju. Co szczególnie istotne, zachowana jest ich idealna proporcja 2:1. Olej ten jest niezwykle cenny ze względu na wysoką zawartość witaminy A, E i K. Ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie istotne w codziennej diecie, olej rzepakowy powinien znaleźć się w codziennym jadłospisie nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Nienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie polecane dla prawidłowej pracy oczu i układu nerwowego, ale także mają korzystny wpływ na pracę serca, ze względu na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Cenne właściwości oleju rzepakowego sprawiają, że powinien być on być spożywany codziennie w ilości 2 łyżek stołowych. Pozwoli to na prawidłowe działanie układu krążenia, wspomoże usuwanie wolnych rodników z organizmu oraz świetnie wpłynie na pracę narządu wzroku i mózgu. Olej rzepakowy może być spożywany zarówno na zimno – jako dodatek do sałatek oraz jako tłuszcz do smażenia potraw. Oprócz wspaniałych właściwości zdrowotnych oleje rzepakowe posiadają również silne właściwości pielęgnacyjne. Mogą być stosowane zarówno do pielęgnacji twarzy, ciała, paznokci, ale także włosów. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych i witamin sprawia, że olej rzepakowy posiada silne właściwości regenerujące i nawilżające.

Unia Europejska jednym z głównym producentów oleju rzepakowego

Okazuje się, że każdego roku w Unii Europejskiej produkuje się około 20 milionów ton rzepaku, a Polska jest trzecim producentem tej rośliny w Europie. Jednak mimo wszystko olej rzepakowy w naszym kraju jest wciąż niedoceniany, choć w swoim składzie posiada 10 razy więcej kwasów omega-3 niż popularna oliwa z oliwek. Bardzo często wynika to z przekonania o szkodliwości oleju rzepakowego, który jeszcze kilkanaście lat temu w swoim składzie posiadał kwas erukowy. Dziś skład oleju pozbawiony jest szkodliwych substancji, dzięki czemu jest produktem szczególnie cennym dla zdrowia. Aby przekonać Polaków o szczególnie istotnych prozdrowotnych właściwościach oleju rzepakowego powstała akcja „Olej rzepakowy skarbem Europy”, na temat której wiele informacji można znaleźć na stronie internetowej olejrzepakowy.com. Strona ta to nie tylko informacje o kampanii, ale także historia powstania oleju rzepakowego, właściwości rzepaku oraz wiele przepisów kulinarnych i cennych porad. To przede wszystkim mnóstwo rzetelnych i cennych informacji, które pomogą przekonać się jaki wpływ na zdrowie może mieć olej rzepakowy, który powinien na stale zagościć w diecie każdego Europejczyka.