Rozrywka

Przepisy na pyszne i zdrowe śniadania

Chyba każdy z nas słyszał o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Właśnie dlatego mówi się, że dobrze jest zacząć dzień od dobrego pożywnego śniadania, które doda nam sił i energii, ale też zaspokoi pierwszy głód i zmniejszy chęć sięgnięcia po szybkie, ale niezbyt zdrowe przekąski czy sklepowe gotowe dania.

Rano zwykle nie mamy czasu na kulinarne eksperymenty, dlatego wybieramy sprawdzone przepisy, z których przygotujemy lubiane przez nas dania. Nie ma w tym nic złego. Warto tylko pamiętać, aby nawet te doskonale znane przepisy urozmaicać w zależności od pory roku i składników, jakie mamy w kuchni. W ten sposób ograniczymy marnowanie żywności i wprowadzimy nieco ekologicznego podejścia do naszego codziennego życia.

Przepisy na wyjątkowe naleśniki

W Internecie czy książkach kulinarnych znajdziemy całą masę przepisów na śniadania, zarówno te wytrawne, jak i słodkie. Bardzo popularnym daniem, które możemy niemal dowolnie modyfikować, dodając do nich ulubione składniki są naleśniki. W jaki sposób możemy urozmaicić te znane i lubiane przepisy?

  • Do ciasta możemy dodać nieco soku z buraków, zmiksowanego szpinaku lub puree z dyni – dzięki temu otrzymamy oryginalne kolorowe naleśniki.
  • Na tym samym etapie przygotowań możemy też dodać suszone lub świeże zioła bądź pestki np. dyni lub słonecznika, które zmienią teksturę i smak ciasta.
  • Bez problemu możemy też stosować rozmaite zamienniki białej pszennej mąki – dobrze sprawdzą się między innymi mąka gryczana, kukurydziana, owsiana czy jaglana.
  • Tradycyjne mleko możemy zastąpić napojem roślinnym lub zupełnie z niego zrezygnować, dodając jedynie wodę – zarówno tę gazowaną jak i niegazowaną.

Gwarancją udanych naleśników są nie tylko użyte składniki, ale też konsystencja ciasta. Powinno mieć ono delikatnie lejącą, spadającą z łyżki konsystencję, podobną nieco do śmietany.

Sięgnij po przepisy na pasty kanapkowe

Inną najczęściej wybierają propozycją śniadaniową są kanapki. Wydaje Ci się, że to nudna i niezbyt wyszukana opcja? Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że zamiast klasycznej kanapki z szynką czy serem przygotujemy smakowite pasty kanapkowe. Oto kilka prostych przepisów:

  • pasta jajeczna – do ugotowanych na twardo i rozdrobnionych jajek dodajemy szczypiorek, sól, pieprz i majonez lub sos na bazie jogurtu,
  • pasta z wędzonej ryby i jajek – podstawą jest pasta jajeczna, do której dodajemy ulubioną wędzoną rybę, np. makrelę lub szprotki,
  • pasta z fetą i oliwkami – do jej przygotowania potrzebujemy ser feta, ser pleśniowy, oliwki, śmietanę, zioła, czosnek i przyprawy,
  • pasta z czerwonej soczewicy – ugotowaną soczewicę mieszamy z syropem klonowym, przecierem pomidorowym, oliwą z oliwek, serem feta, cebulą i przyprawami (dla uzyskania jednolitej konsystencji całość można zblendować).

Więcej inspiracji znajdziesz na stronie www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow.html.

Jeśli do takich śniadaniowych naleśników lub kanapek dodamy świeże sezonowe warzywa lub owoce, pikle, kiszonki, kolorowe sałatki lub słodkie domowe przetwory – mamy pewność, że taki posiłek będzie nie tylko smaczny, ale też i zdrowy. Nasz organizm otrzyma od nas pokaźną dawkę wartościowych składników, które dodadzą mu energii na cały długi poranek.