Rozrywka

Warzywne pyszności w różnej postaci

Chcesz zdrowo się odżywiać? Zatem w Twoim menu nie może zabraknąć potężnej dawki warzyw!

Dlaczego warto jeść warzywa?

Zalet jest tyle, ze zabrakłoby nam miejsca, aby wszystkie je wymienić i prawdopodobnie powstałaby książką grubości encyklopedii. Skupimy się zatem na tych najważniejszych. Przede wszystkim warzywa stanowią źródło bogate w wartości odżywcze, które dodatkowo jest niskokaloryczne.

Różne warzywa mają różne właściwości. Podzielić je można na trzy grupy, takie jak:

  • warzywa zielona posiadające:
    • chlorofil, który wpływa on na równowagę zasadowo-kwasową, trawienie oraz kondycję skóry;
    • kwas askorbinowy, czyli witaminę C mającą niebagatelny wpływ na prawidłowe działanie organizmu;
  • warzywa czerwone zawierające:
    • potas wpływający na prawidłową pracę serca;
    • likopen wykazujący właściwości antyoksydacyjne, immunomodulujące i przeciwzapalne;
    • antocyjany, które regulują układ krążenia i minimalizują ryzyko powstania nowotworów;
  • warzywa fioletowe będące źródłem antycyjanozydów zmniejszających ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Wskazówka: warzywa powinny wynosić ok. ¾ naszego dziennego zapotrzebowania.

Przepyszne propozycje na potrawy z warzywami

Skończyliśmy teorię, więc najwyższy czas na odrobinę praktyki. Poniżej znajdziecie cztery wyjątkowe przepisy na przepyszne dania wypełnione warzywną energią! Oto one:

Brzmi zdrowo i pysznie! Nic tylko zabierać się do roboty! Życzymy wam smacznych i zdrowych dań przez cały rok!