Dom Edukacja Zdrowie

Wspólne gotowanie z dziećmi – świetna zabawa, połączona z nauką

Mama w kuchni? Dla jednych kobiet to całkowicie naturalna sprawa, bo gotują od zawsze i świetnie sobie z tym radzą. Dla innych codzienne gotowanie, zwłaszcza zdrowe, zaczyna się dopiero wtedy, kiedy gotują dla swoich dzieci. Jak nauczyć się gotować od podstaw, kiedy mamy pod opieką małe dziecko? Najlepszym wyjściem, które daje okazje do bycia razem, nauki i zabawy, jest wspólne gotowanie razem z dzieckiem. Chociaż niektórym może wydać się to dziwne – gotowanie z maluchem jest możliwe już od pierwszych lat, a cały proces rozszerzania diety dziecka jest idealną okazją, żeby krok po kroku nauczyć się gotować.

Zacznij od podstaw – warzywa

Jak nauczyć się gotować od podstaw? Nie warto od razu porywać się na wieloskładnikowe dania. Lepiej zacząć od opanowania bardzo prostych zasad, które rządzą całym światem kuchni i których znajomość jest niezbędna do gotowania. Taką naukę świetnie można połączyć z rozszerzaniem diety niemowlęcia. Wiele informacji o podstawach gotowania znajdziemy na http://www.pysznie.eu/jak-nauczyc-sie-gotowac-od-podstaw.

Zasady, o których mowa dotyczą m.in. tego, w jaki sposób i jak długo gotuje się warzywa. Wydaje się banalne, ale nie wszyscy amatorzy gotowania wiedzą, że ziemniaki wrzucamy do zimnej wody, ale brokuł najlepiej włożyć do wrzątku. Takie proste reguły żądzą całym światem kuchni i można je poznać przy okazji rozszerzania diety dziecka.

Maluchy, które są gotowe na poznanie nowych smaków, powinny zaczynać przygodę z jedzeniem od gotowanych warzyw. Mama ma okazję pouczyć się szybkiego i oszczędnego obierania, krojenia i odpowiednich technik gotowania różnych warzyw. Wspólne gotowanie na tym etapie? Dziecko na pewno nie włączy się do przygotowania posiłku, ale może przebywać w kuchni i bacznie obserwować poczynania swojej mamy. A ona powinna opowiadać o wszystkim, co robi, pokazywać kolory i kształty warzyw.

Smakowite połączenia

Dziecko poznało już pierwsze warzywa. Przyszedł czas na owoce, ale one nie potrzebują specjalnej obróbki, więc mama nie nauczy się przy nich zbyt wiele nowych umiejętności. Co innego dzieje się na kolejnym etapie, kiedy zaczynami mieszać owoce i warzywa, a także wprowadzamy pierwsze zboża i nabiał. To daje jeszcze większe możliwości nauki gotowania od podstaw.

Z trzech składników można zrobić naprawdę sporo różnych dań! Jak nauczyć się gotować najprostsze dania? Najlepiej sięgnąć po przepisy dla niemowląt. Pierwsze obiady są bardzo proste, a ich gotowanie polega głównie na krojeniu, obróbce cieplnej i mieszaniu. Ale mama ma okazję poćwiczyć połączenia smaków i opanować kolejne kuchenne umiejętności.

Jeżeli nie chcesz korzystać z żadnych przepisów – po prostu próbuj. Mieszaj warzywa, wprowadź kasze i ryż, próbuj i szukaj najlepszych smaków. Jak nauczyć się gotować od podstaw, jeśli nie drogą prób i błędów?

Wspólne gotowanie – pierwsze próby

wycinanie z ciasta, pieczenie
Źródło: Pixabay.com

Kiedy dziecko troszkę podrośnie, potrafi stabilnie stać i radzi sobie z trzymaniem sztućców, przygoda ze wspólnym gotowaniem zaczyna się na dobre. Maluszek, który przywykł do przebywania z mamą w kuchni, wcale nie musi z niej wychodzić, tylko dlatego, że nie może już bezczynnie leżeć w łóżeczku czy bujaczku. Pora włączyć go do przygotowania posiłku. Oto kilka najprostszych i bezpiecznych czynności dla najmniejszych dzieci:

  • przesiewanie mąki – nawet jeśli niekoniecznie jej potrzebujesz – to bardzo fajna zabawa,
  • mycie warzyw i owoców,
  • mieszanie – wszystkiego co się da,
  • przyciskanie guzików – kiedy używasz blendera, miksera itd.,
  • jeśli nic innego się nie da zrobić, dziecko może stworzyć swoje mini danie i poukładać różne składniki na plastikowym talerzu.

Szef kuchni i mały smakosz

W początkach gotowania ważne jest, żeby się nie ograniczać. Pięć obiadów i cztery kolacje? Nie zatrzymuj się na tym i poznawaj nowe dania. Odkrywaj razem z dzieckiem nowe smaki i kuchnie świata. To świetny sposób na to, jak nauczyć się gotować. Urozmaicone menu pozwala dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych dziecku i całej rodzinie.

Pamiętaj, że nawet kilkuletnie dziecko uwielbia wyraziste smaki i nowości. Im mniejsze dziecko, tym łatwiej jest przekonać je do nieznanych potraw. Eksperymentujcie razem – nawet jeśli coś się nie uda, będzie dużo zabawy i śmiechu.