Edukacja

Odmiany mąki orkiszowej

Artykuł partnera.

Obecnie na rynku obecnych jest wiele odmian mąki orkiszowej. Jakie rodzaje mąki orkiszowej wyróżniamy? Czym różnią się one między sobą? Jakie mają właściwości zdrowotne i dlaczego tak często są zalecane przez specjalistów żywienia? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem, z którego dowiesz się wszystkich niezbędnych informacji o odmianach mąki orkiszowej.

Różne rodzaje mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa jest wytwarzana z orkiszu, czyli ze zdrowszej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa najczęściej występuje w dwóch odmianachpełnoziarnistej oraz białej. Firma Diogra w swoim asortymencie ma wszystkie odmiany mąki orkiszowej oraz inne pełnowartościowe produkty bazujące na orkiszu.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista wytwarzana jest z pełnego przemiału oczyszczonego ziarna orkiszu Schwabenkorn oraz Oberkulmer Rotkorn, co zalicza ją do mąki najwyższych typów: 1850 i 2000. Wśród mąki orkiszowej białej najpopularniejszy jest typ 450 oraz 750. Dodatkowo produkty wytworzone z czystej mąki orkiszowej zawierają mniej glutenu niż mąka pszenna i żytnia.

Różnice pomiędzy mąką orkiszową pełnoziarnistą i białą

Mąka orkiszowa pełnoziarnista charakteryzuje się największą zawartością błonnika oraz ciemną barwą. Posiada ona mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białka, węglowodany oraz kwasy tłuszczowe. Sprawia to, że doskonale nadaje się do wypieku chleba, a także makaronu.

Mąka orkiszowa biała w porównaniu do mąki pełnoziarnistej ma mniejszą zawartość błonnika oraz witamin. Wyróżnia się ona delikatnym, orzechowym smakiem, a wyglądem przypomina mąkę pszenną. Ponadto, z łatwością można ją łączyć z innymi odmianami mąki. Sprawia to, że ta odmiana sprawdzi się przy wypieku ciast, deserów oraz bułek.

Cenne wartości odżywcze

Mąka orkiszowa ma wiele cennych składników, korzystnie oddziałujących na ludzki organizm. Niezależnie od jej odmiany, mąka orkiszowa jest bogata w dużą ilość białka, błonnika oraz witaminy i składniki mineralne. Co więcej, orkisz zawarty w mące posiada wysoką zawartość steroli roślinnych, które obniżają cholesterol i wzmacniają odporność organizmu.

Zarówno mąka orkiszowa pełnoziarnista, jak i biała, są zalecane przez dietetyków, jako produkty pełnowartościowe, stanowiące bogactwo składników odżywczych. Obecne w niej żelazo, magnez i witaminy z grupy B3 i B6 sprawiają, że pozytywnie wpływa ona na zdrowie człowieka, a dodatkowo wspomaga funkcje ochronne organizmu. Co więcej, różne odmiany mąki doskonale sprawdzają się do domowych wypieków oraz mogą być dodatkiem do zdrowej żywności.