Osłonki na kabanosy – jak pakowane jest mięso?
Artykuł partnera.
W branży mięsnej wymagania dotyczące standardów pakowania są bardzo wysokie. Opakowania na mięso mają bezpośredni kontakt z żywnością, dlatego do ich produkcji należy wybrać wyselekcjonowany surowiec. W przypadku osłonek do kabanosów to właśnie one utrzymują ich świeżość, aromat i smak. Jakie cechy i zastosowanie mają osłonki na kabanosy? O tym w dzisiejszym artykule.
Osłonki termokurczliwe – pakowanie próżniowe mięsa
Pakowanie hermetyczne ma na celu szczelne zamknięcie opakowania na mięso. Mówiąc najprościej, proces ten polega na usunięciu z opakowania powietrza. Mięso zostaje umieszczone w osłonce, a następnie zmniejszana jest ilość panującego wewnątrz ciśnienia. Tym sposobem ilość tlenu zostaje zredukowana, a zawartość dwutlenku węgla podnosi się.
Co daje hermetyczne pakowanie mięsa?
Przede wszystkim powietrze może przyspieszać psucie się mięsa. Pakowanie hermetyczne wydłuża świeżość produktów. Zabezpiecza je przed działaniem pleśni i bakterii. Sprawia także, że produkty mięsne nie wysychają oraz zachowują smak i aromat.
Właściwości osłonek termokurczliwych
Na rynku wybór opakowań na mięso jest bardzo szeroki, osłonki termokurczliwe to tylko jeden z produktów. Ten rodzaj opakowań znajduje zastosowanie m.in. przy produkcji kiełbas niewędzonych, wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych, serków topionych, zup i sosów, bloków mięsnych prasowanych, karm dla zwierząt czy produktów do sterylizacji.
Właściwości, a zarazem zalety osłonek termokurczliwych to:
- Wysoka barierowość dla gazów i aromatów
- Bardzo niska przepuszczalność dla pary wodnej
- Wysoka wytrzymałość mechaniczna
- Wysoka odporność cieplna
- Stała termokurczliwość
- Różnorodność kalibrów i kolorów
Osłonki na kabanosy
Zapewnia ochronę produktu przed czynnikami zewnętrznymi, a jednocześnie podkreśla jego smak i aromat – przede wszystkim takie zadanie spełnia osłonka na kabanosy.
Te suszone kiełbaski charakteryzuje wyrazisty smak i zapach. Opakowanie odgrywa kluczową rolę w zachowaniu walorów tej przekąski. Dlatego też osłonki na kabanosy muszą być wysokobarierowe dla gazów i aromatów. Dodatkowo, cecha ta gwarantuje komfort i bezpieczeństwo w trakcie transportu, a także przechowywania. Intensywny zapach mięsa nie jest wyczuwalny na zewnątrz opakowania.
Osłonki termokurczliwe Supracase – opakowania godne zaufania
Zastanawiasz się, gdzie kupić osłonki do kabanosów? Supravis – polska rodzinna firma z wieloletnią tradycją – to sprawdzony producent tego typu produktów. W jej ofercie znajdziesz m.in. osłonki termokurczliwe dostępne w różnych grubościach, wymiarach i kolorach; mające zastosowanie w pakowaniu niewędzonych kiełbas, wyrobów wędliniarskich, plasterkowanych, sterylizowanych oraz w formach wędliniarskich. W ofercie dostępne są również osłonki z efektem kuli (round). Termokurczliwość tych produktów wynosi od 8% do 12 %. Producent zapewnia możliwość stworzenia własnego projektu graficznego w celu wykonania nadruku nawierzchniowego, a także marszczenia, co jest niezwykle ważne z punktu widzenia marketingowego, bo pozwala wyróżnić produkt na rynku.
Leave a Reply