Naturalne sposoby na odporność w zimę
Artykuł partnera.
Istnieje wiele naturalnych metod wzmacniania odporności zimą. Wśród nich znajdziemy zarówno porady pochodzące z czasów naszych babć, jak i zupełnie innowacyjne preparaty, które możemy suplementować w okresach osłabienia organizmu. Warto wiedzieć, że wiele czynności wzmacniających odporność nie wymaga dużych nakładów finansowych. Najczęściej chodzi o wprowadzenie do swojego życia kilku istotnych zmian oraz dobrych nawyków.
Regularny ruch i regeneracja organizmu
Ruch to zdrowie, o czym powinniśmy pamiętać również zimą. Chociaż na zewnątrz panują niskie temperatury, warto wprowadzić do swojego planu tygodnia przynajmniej 3 dni aktywności fizycznej. Wystarczy 30 minut spaceru, biegania, jazdy na rowerze, pływania, czy szybkiego marszu dziennie, aby odczuć pozytywny wpływ na kondycję i odporność organizmu. Lekarze zaznaczają, że regularny ruch obniża ryzyko przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych.
Poza tym liczy się też regeneracja, a dokładnie przynajmniej 7 godzin snu każdego dnia. W trakcie snu wydzielana jest melatonina – hormon, który wpływa na pracę układu odpornościowego. Oprócz tego należy unikać nadmiernego stresu, znaleźć czas na wyciszenie i odpoczynek.
Zdrowa dieta bogata w witaminy i kwasy omega-3
Zupełną podstawą w dbaniu o odporność jest zbilansowana dieta. Zimą warto sięgać po produkty z witaminą C, czyli np. mandarynki, natkę pietruszki, ziemniaki, pomidory, paprykę, brukselkę i szpinak. Dobroczynny wpływ na organizm wykazują też kwasy z grupy omega, zwłaszcza omega-3. Ich wysoką zawartością cechują się głównie: oliwa z oliwek, siemię lniane, olej rzepakowy, nasiona chia i tłuste ryby morskie.
Inne cenne składniki na odporność to antyoksydanty, np. witamina A, którą można znaleźć w makreli, marchwi, tłustych serach i kukurydzy, oraz witamina E obecna w orzechach i nasionach słonecznika.
Naturalne suplementy diety. Co wybrać?
Oczywiście zdrowa dieta i ruch to nie wszystko. Niestety wiele produktów dostępnych na sklepowych półkach jest przetworzonych, przez co często nie dostarczają nam wszystkich składników odżywczych. Dlatego w okresie zimowym dobrze jest stosować suplementy diety, które wyróżniają się naturalnym składem i niskim stopniem przetworzenia.
Jak wybrać produkt, który wspiera odporność i nie wykazuje skutków ubocznych? W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się colostrum. Jest to tzw. siara, która powstaje w gruczołach mlekowych ssaków. Stanowi pierwszy pokarm noworodka i zawiera ponad 250 substancji bioaktywnych.
Rolą colostrum jest budowa odporności nowonarodzonego ssaka. Wysoka zawartość albumin, lipidów, białek, witamin i aminokwasów sprawia, że colostrum wspiera układ immunologiczny i pokarmowy (utrzymuje dobrą mikroflorę jelitową) również w rozwiniętym organizmie. Może być więc stosowane w formie suplementu przed dzieci, dorosłych i seniorów.
Colostrum bovinum – pobierane do 2h po porodzie
Colostrum wytwarza się jedynie przez krótki czas przed porodem oraz 72 godziny po porodzie. Ogromne znaczenie ma więc czas poboru siary.
Warto wybierać tzw. colostrum bovinum, które jest pozyskiwane do 2 godzin po porodzie. Taki produkt oferuje polska marka Genactiv, która jednocześnie opracowała własną, bezpieczną metodę przetwarzania.
Chodzi o metodę liofilizacji, a następnie dosuszania siary w niskich temperaturach. To niezwykle ważne, ponieważ białka colostrum ulegają denaturacji pod wpływem wysokich temperatur. Suplementy od marki Genactiv zawierają więc pełnię składników odżywczych i oferują właściwości świeżego colostrum. Są preparatami w pełni naturalnymi, niezawierającymi żadnych konserwantów.
Leave a Reply