Warzywne pyszności w różnej postaci
Chcesz zdrowo się odżywiać? Zatem w Twoim menu nie może zabraknąć potężnej dawki warzyw!
Dlaczego warto jeść warzywa?
Zalet jest tyle, ze zabrakłoby nam miejsca, aby wszystkie je wymienić i prawdopodobnie powstałaby książką grubości encyklopedii. Skupimy się zatem na tych najważniejszych. Przede wszystkim warzywa stanowią źródło bogate w wartości odżywcze, które dodatkowo jest niskokaloryczne.
Różne warzywa mają różne właściwości. Podzielić je można na trzy grupy, takie jak:
- warzywa zielona posiadające:
- chlorofil, który wpływa on na równowagę zasadowo-kwasową, trawienie oraz kondycję skóry;
- kwas askorbinowy, czyli witaminę C mającą niebagatelny wpływ na prawidłowe działanie organizmu;
- warzywa czerwone zawierające:
- potas wpływający na prawidłową pracę serca;
- likopen wykazujący właściwości antyoksydacyjne, immunomodulujące i przeciwzapalne;
- antocyjany, które regulują układ krążenia i minimalizują ryzyko powstania nowotworów;
- warzywa fioletowe będące źródłem antycyjanozydów zmniejszających ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Wskazówka: warzywa powinny wynosić ok. ¾ naszego dziennego zapotrzebowania.
Przepyszne propozycje na potrawy z warzywami
Skończyliśmy teorię, więc najwyższy czas na odrobinę praktyki. Poniżej znajdziecie cztery wyjątkowe przepisy na przepyszne dania wypełnione warzywną energią! Oto one:
- https://uwielbiam.pl/przepis/placuszki-brokulowe – pyszne placuszki brokułowe z sosem neapolitańskim;
- https://uwielbiam.pl/przepis/szaszlyki-z-kalafiora – warzywne szaszłyki z kalafiora;
- https://uwielbiam.pl/przepis/pancakes-ze-slodkimi-ziemniakami – kakaowe pankejki ze słodkimi ziemniakami, prażonymi jabłkami i świeżymi figami;
- https://uwielbiam.pl/przepis/zapiekanki-z-cukinii – zapiekanki z cukinii podawane wraz z pieczarkami, tartą mozzarellą i szczypiorkiem.
Brzmi zdrowo i pysznie! Nic tylko zabierać się do roboty! Życzymy wam smacznych i zdrowych dań przez cały rok!
Leave a Reply