Przepis na łososia z porem w roli głównej
Por to warzywo o bardzo wyrazistym smaku. Komponuje się on dobrze jedynie z określonymi składnikami. Doskonałym pomysłem jest połączenie go z łososiem. Sprawdzi się świetnie jako pierzynka na upieczonej rybie. Jak przygotować takie danie?
Jak przygotować łososia z porem?
Składniki na łososia z porem:
- 1 cytryna,
- 1 kg filetu z łososia,
- 1 por,
- 180 g masła,
- 150 ml śmietany 30%,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Umyj i osusz filet z łososia. Ułóż na każdej części ryby kawałek masła i posól według uznania. Połóż na łososiu plasterki cytryny. Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zdejmij z ryby cytrynę, umyj i pokrój pora. Posiekaj warzywo na mniejsze kawałki i podsmaż wraz z masłem oraz solą. Gdy por zmięknie, dodaj pieprz oraz śmietanę. Przygotowaną mieszankę umieść na wierzchu ryby.
Więcej przepisów na takie niecodzienne potrawy znajdziesz m.in. na stronie internetowej https://mowisalmon.pl/.
Z czym podawać łososia z porem?
Łosoś z porem jest bardzo wyrazistą potrawą, która sprawdzi się dobrze jedynie z konkretnymi dodatkami. Ciekawym pomysłem jest postawienie na kawałek cytryny umieszczony na wierzchu całej potrawy. Pozwoli on na samodzielne zwiększenie kwaśności dania, jednocześnie poprawiając jego wygląd. Łosoś komponuje się idealnie również z innymi składnikami.
Łososia z piekarnika warto podawać wraz z pieczonymi warzywami. Idealnie sprawdzi się marchewka, pietruszka, ziemniaki czy burak. Bezpiecznym rozwiązaniem zawsze są frytki. Jeśli jednak chcesz postawić na bardziej eleganckie danie, strzałem w dziesiątkę okazuje się ryż.
Łosoś będzie smakował dobrze również w połączeniu z warzywami na parze oraz surówką. Wówczas możesz postawić na swoje ulubione, świeże składniki. Doskonale sprawdzi się marchewka, sałata, pomidory czy nawet słodki dodatek w postaci jabłka. Wszystko zależy od Ciebie.
Więcej ciekawych przepisów na łososia z dodatkiem nietypowych warzyw znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy
Leave a Reply